miércoles, 16 de abril de 2008

20 ANYS DE CONSELLS COMARCALS


El passat divendres es van celebrar els 20 anys dels Consells Comarcals. La veritat és que es tractava d'una festa maca en un lloc idil.lic i amb bona companyia. Lamentablement per qüestions personals no va ser tan maco, degut al susto que ens va fer passar,involuntariament, el nostre amic Pau Mojedano que sortosament ja es troba a casa i molt millor, des d'aquí una abraçada per en Pau.


Però tornem al tema que ens ocupa, els Consells Comarcals. Jo moltes vegades he dit que són una administració sobrera, que a Comarques com la nostra, amb poblacions mitjanes o grans té poc sentit. Que s'ha convertit en una oficina de col.locació dels companys de Partit del Govern que no tenen feina i que fora bo que es repensesin i fins i tot que desapareixin allà on no siguin necessàries.


S'hauria de repensar tant el seu àmbit d'actuació, les seves competències, el seu paper de lideratge comarcal i les seves funcions.


Anem per parts, àmbit d'actuació, perque no totes les comarques són iguals, tenen la mateixa tipologia de poblament ni tenen les mateixes necessitats. Poc té a veure una comarca com el Maresme, amb l'Alt Empordà, amb les comarques de l'Ebre o amb una del Pirineu, és per això que crec que a realitats diferents no es poden donar solucions iguals.


Les competències, algunes que poden donar altres administracions i per tant alleugerir la despesa pública. No sé quin sentit té que la Generalitat ens doni diners per als menjadors o el transport escolar que automàticament van a parar als municipis, quan això es podria fer sense intermediaris. En canvi no hem aprofondit en d'altres temes que si que són cabdals per una comarca o per poblacions veïnes, com poden ser compartir el sòl industrial o la vivenda protegida. Quan la població es mou més que mai algú hauria de contemplar la possibilitat de que poblacions veïnes tinguessin la possibilitat de compartir estratègies en camps que sens dubte afecten a totes dues, tres o quatre poblacions. Estic pensant en el cas de la vivenda protegida i que perfectament podriem compartir estratègies Mataró, Llavaners, Cabrera, Argentona i Dosrius, és més penso que fora bo que es fes.


El paper de lideratge comarcal, si aquest lideratge ha d'existir, hauria d'ésser més clar. Exemples com els canals de la TDT fan que en dubti seriosament.


Les funcions ja les he enunciat anteriorment, a l'actualitat és cert que es donen serveis però crec que haurien d'ésser aquells que cap altra administració pot donar, se mers mitjancers de subvencions em sembla que no té sentit i són un cost més pel ciutadà.
No vull però acabar aquest escrit sense oblidar la intervenció sincera i valenta del Diputat i ex-President del Consell Comarcal del Maresme Manuel Mas i Estela. Va fer una intervenció com us dic poc correcta políticament parlant, va dir el que pensava sobre els Consells en un marc en el que tothom esperava que només es parles de les meravelles Comarcals. Em va semblar l'únic interessant políticament parlant de la nit. Felicitats, doncs, Manel.

No hay comentarios: